"Не учете поляците на демокрация". Това заяви в петък полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от АП.

Той направи изявлението, след като по-рано Европейският съюз (ЕС) заяви, че продължават преговорите за изплащането на милиарди евро на Полша поради проблеми с върховенството на закона.

"Никой няма да ни научи какво представляват демокрацията и върховенството на закона, тъй като Полша има много дълга история на борба срещу всякакъв вид тоталитаризъм, написа Моравецки във Facebook. Ние се борихме за върховенството на закона и демокрацията през ужасните години на комунизма, но имаме много по-дълга традиция на демокрацията и не искаме да бъдем инструктирани от никого в Западна Европа какво е демокрация, какво е върховенство на закона, защото знаем по-добре, добави премиерът.

Припомняме, че вчера министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро обвини Европейската комисия (ЕК), че изнудва полското правителство.

Полша не трябва да остава в ЕС на всяка цена, уверен министърът на правосъдието

Полша не трябва да остава в ЕС на всяка цена, уверен министърът на правосъдието

Зиобро е "категоричен противник да се поддаваме на незаконното изнудване на ЕС"

По думите на Жобро от Брюксел намекват, че отпускането на средства по европейския фонд за възстановяване от пандемията зависи от това дали Варшава ще признае, че европейското законодателство е над националната конституция.

Жобро бе категоричен, че никой няма право да изнудва Варшава, че ще ѝ се дадат пари само ако приеме унизителни условия, като ограничаване на суверенитета.

Полският министър не посочи никакво конкретно име, но според наблюдатели той визира изказване на еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, който обяви, че още не всичко е уточнено по отношение на средствата, които Варшава трябва да получи и тя трябва да отговори на въпроса кое законодателство е с по-голяма сила за нея - европейското или полското.

През август, полското правителство заяви, че закрива дисциплинарната камара на съдиите, която противоречи на законодателството на Европейския съюз.

Туск: ЕС е пред разпад заради конфликтите с Унгария и Полша

Туск: ЕС е пред разпад заради конфликтите с Унгария и Полша

Двете страни не постигат консенсус с блока относно демократичните стандарти

ЕК все още не е дала зелена светлина на Полша, така че тя да започне да получава полагащите й се 23 млрд. евро по грантове и 34 млрд. евро под формата на нисколихвени заеми от Фонда за възстановяване.