Полша не трябва да остава член на Европейския съюз на всяка цена, каза министърът на правосъдието в интервю пред Rzeczpospolita, публикувано в петък, докато се противопоставя на това, което той нарече "изнудване" от ЕС заради реформите на съдебната система в Полша, съобщава "Политико".

Коментарите идват, когато напрежението между Варшава и Брюксел се засилва, като дългогодишният спор за върховенството на закона се разраства, тъй като Полша е изпратена до 16 август срок за изпълнение на решение на Върховния съд на ЕС или евентуално пред финансови санкции.

"Аз съм категоричен противник да се поддаваме на незаконното изнудване на Европейския съюз, извършено от Съда на Европейския съюз", каза Збигнев Зиобро.

"Вярата, че ЕС е добър чичо и ни дава пари и че трябва да приемем всичките му искания на всяка цена, е пропаганда и фалшива", каза той и добави, че Полша трябва да бъде в ЕС, но не на всяка цена.

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

Полша отговори на ЕС, че няма право да се бърка в чужда съдебна система и конституция

Зиобро, лидер на ултраконсервативния младши партньор в управляващата коалиция на Полша, е архитектът на съдебната реформа, който постави Полша в сблъсък с Брюксел за подкопаване на независимостта на съдилищата в най-големия източен член на блока.

Европейската комисия заяви, че Полша трябва да изпълни решение на Съда на ЕС, което налага на страната да разпусне дисциплинарна камара за съдии, която според критиците е политизирана. В четвъртък шефът на Върховния съд на Полша частично замрази камарата.

Управляващата в Полша коалиция "Обединено дясно" е дълбоко разделена по въпроса как да реагира на ултиматума на Брюксел.

Неговото по-умерено крило призова за компромис, докато партията на Зиобро казва, че реформите са необходими, за да спрат някои съдии да вярват, че са над закона.

На въпрос дали "Обединена Полша" ще остане в коалицията, ако Полша приеме решението на Съда на ЕС, Зиобро отговори, че има "граници на компромис".

Проучванията показват, че по-голямата част от поляците подкрепят членството в ЕС. Независимо от това, скорошно проучване, проведено за Rzeczpospolita, показа, че 17% от поляците подкрепят напускането на блока, което е увеличение спрямо предишни проучвания.

Моравецки: Няма риск от Полекзит

Моравецки: Няма риск от Полекзит

Напускане на Полша от ЕС е политическа фантази и емоция