Няма риск от Полекзит (подобно на Брекзит), заяви в понеделник на брифинг полският премиер Матеуш Моравецки, коментирайки продължаващия спор между Варшава и съда на ЕС и Европейската комисия за реформата на полската съдебна система, съобщава ТАСС.

За него тази формулировка е политическа фантазия и политическа емоция, която опозицията се опитва да предизвика.

"Най-добрата политика към Европейския съюз е еврореализмът", обяснява Моравецки, "това е политика, която, от една страна, предполага много недвусмислена защита на нечии интереси, но и защита по въпроси, на които Полша не се е съгласила при влизане в Европейския съюз и не е прехвърлила компетенции. "

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

Полша отговори на ЕС, че няма право да се бърка в чужда съдебна система и конституция

През пролетта Моравецки се обърна към Конституционния съд на републиката с искане да разгледа въпроса за съответствието на принципа на върховенството на европейското право над полските разпоредби на конституцията на републиката.

Европейският съд постанови, че следващата реформа на полската съдебна система, отнасяща се до Националния съдебен съвет, може да наруши законодателството на ЕС.

Съдът постанови, че ако бъде потвърдено нарушение срещу върховенството на правото на ЕС, се налага задължение на националния съд да не прави такива изменения.

Туск: ЕС е пред разпад заради конфликтите с Унгария и Полша

Туск: ЕС е пред разпад заради конфликтите с Унгария и Полша

Двете страни не постигат консенсус с блока относно демократичните стандарти