Полша ще се откаже от системата за дисциплиниране на съдиите, за която Съдът на ЕС постанови, че нарушава правилата на Общността, и която можеше да доведе до финансови санкции срещу страната. Това обяви председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински в интервю за местна медия, информира "Ройтерс".

Европейската комисия даде на Варшава срок до 16 август да разпусне т. нар. дисциплинарна камара към Върховния съд, която според Брюксел се използва за натиск върху съдии или за упражняване на политически контрол върху  съдебни решения и е в разрез със законодателството на ЕС.

Полша не трябва да остава в ЕС на всяка цена, уверен министърът на правосъдието

Полша не трябва да остава в ЕС на всяка цена, уверен министърът на правосъдието

Зиобро е "категоричен противник да се поддаваме на незаконното изнудване на ЕС"

"Ще разпуснем дисциплинарната камара, както съществува в момента, и по този начин предметът на спора ще изчезне", обеща Качински, който е и вицепремиер.

Той отбелязва, че вече са били планирани реформи в правосъдието, включително промени в тази камара.

При управлението на "Право и справедливост" Полша се сблъска с ЕС на редица фронтове, като независимостта на медиите и правата на мигранти, жени и гейове.

Някои правни експерти казват, че разпускането на дисциплинарната камара би било козметична промяна, която не би била достатъчна, за да удовлетвори върховния съд на ЕС.

Туск: ЕС е пред разпад заради конфликтите с Унгария и Полша

Туск: ЕС е пред разпад заради конфликтите с Унгария и Полша

Двете страни не постигат консенсус с блока относно демократичните стандарти

"Самото разпускане на дисциплинарната камара не решава проблема с минали, незаконни решения и санкции, приети от този орган", подчертава Лоран Печ, професор по европейско право в Университета Мидълсекс, Лондон.

"Ако искат да спазват законодателството на ЕС, това е съвсем просто. Те трябва да отменят всичко, което са направили през последните пет години, няма друг начин", добави Печ, визирайки поредица от мерки като реформи на Конституционния трибунал, който ще се произнесе дали полската конституция има предимство пред договорите на ЕС този месец.

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

Полша отговори на ЕС, че няма право да се бърка в чужда съдебна система и конституция

Качински все пак изтъква, че отхвърля решението на Съда на ЕС.

"Аз не признавам подобен род присъди, защото те явно отиват отвъд Договорите (за ЕС) и разширяват юрисдикцията на европейските съдилища", коментира силният човек в Полша.

По думите му правителството ще придвижи през септември първото си предложение за реформа на дисциплинарната камара.

В четвъртък председателят на Върховния съд замрази частично действията на въпросния контролен орган до приемането на съответните законодателни промени и окончателното решение по въпроса на Съда на ЕС.