Историческото решение на Конституционния съд на Полша, отхвърлящо върховенството на законодателството на ЕС, бележи "атака срещу Европейския съюз". Това обяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от "Франс прес".

"Това е много сериозно... съществува риск от фактическо излизане" на Полша от ЕС, коментира той в интервю за телевизия BFM и добави: "Не искам излизането на Полша".

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Членството в ЕС не дава върховни правни правомощия и не означава, че Полша е прехвърлила суверенитета си към ЕС

Конституционният съд на Полша вчера постанови, че някои членове от договора на ЕС са "несъвместими" с полската конституция и предупреди институциите на ЕС да не "действат извън обхвата на своите компетенции", като се намесват в съдебната система на Полша.

Полша и ЕС са в конфликт по отношение на съдебните реформи, въведени от управляващата в Полша дясна партия "Право и справедливост", които Брюксел предупреждава, че застрашават демокрацията в страната.

"Това не е технически или правен въпрос. Това е силно политическа тема, която допълва към дълъг списък от провокации, насочени към ЕС", подчерта Бон за решението на съда в Полша.

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

ЕНП: Правителството на Полша иска да извади страната от ЕС

Напрежение между Варшава и Брюксел

"Когато се присъедините към клуб, подписвате споразумение, което се нарича договор, който е ратифициран чрез референдум в Полша. Това беше изборът на полския народ", отбеляза той.

Европейската комисия предупреди вчера, че ще използва всички налични инструменти, за да гарантира първенството на законодателството на ЕС в Полша.

Полша дамгоса "агресията" на Брюксел заради искането за глоби

Полша дамгоса "агресията" на Брюксел заради искането за глоби

Това била "незаконна атака"