Председателката на Европейската комисия заплаши да предприеме действия срещу Полша в отговор на решението на Конституционния съд на страната, според което някои закони на ЕС са несъвместими с полската конституция и полското законодателство има предимство пред европейските закони, информира ДПА.

Урсула фон дер Лайен отбеляза на заседание на еврокомисарите, че първоначалният анализ на решението на Конституционния съд на Полша показвал, че то създава сериозни проблеми за 27-членния блок, изтъкна еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

В случай, че тези опасения се потвърдят от по-задълбочено проучване на последиците от решението, Фон дер Лайен посочи няколко варианта като отговор.

Казусът с Полша изправя ЕС пред разпад

Казусът с Полша изправя ЕС пред разпад

ЕС трябва да оспори решението на полския конституционен съд, смята еврокомисарят Вера Йоурова

Те включват иницииране на още една наказателна процедура срещу Полша, което може да доведе до дело пред Съда на ЕС и в крайна сметка да доведе до финансови санкции срещу Варшава.

Нов механизъм за върховенство на правото на ЕС също може да бъде въведен в действие, уточни Симсон. Той позволява да се удържат плащания от бюджета на ЕС на страни, за които се смята, че нарушават законодателството на ЕС.

Брюксел вече започна процедура по чл. 7 от Договора за ЕС срещу Полша за нарушаване на ценностите на Общността, което може да доведе до спиране на правото на глас на страната в Съвета на ЕС.

Премиерът на Полша приветства решението на съда, оспорващо върховенството на ЕС законодателството

Премиерът на Полша приветства решението на съда, оспорващо върховенството на ЕС законодателството

"Искаме общност на уважение, а не групиране на онези, които са равни и по-равни"

Европейската комисия задейства процесите през 2017 г. във връзка с полските реформи в съдебната система, но казусът с години беше замразен.

Все пак Фон дер Лайен би могла да разшири обхвата на казуса, за да включи последното решение на Конституционния съд на Полша.

Съдът постанови в началото на октомври, че някои елементи от правото на ЕС нарушават полската конституция, като по този начин дава предимство на националното законодателство пред правото на ЕС.

Европейската комисия е на мнение, че правото на ЕС като цяло има предимство пред националното законодателство.

Франция скочи: решението на съда в Полша е "атака срещу ЕС"

Франция скочи: решението на съда в Полша е "атака срещу ЕС"

Съществувал риск от излизане на Полша от ЕС