Полша е лоялен член на Европейския съюз, но се противопоставя на прекомерната централизация на властта. Това заявява полският премиер Матеуш Моравецки в писмо до други европейски лидери на фона на задълбочаващия се спор за върховенството на закона.

Брюксел отдавна твърди, че реформите, въведени от дясното правителство на Полша, подкопават независимостта на съдебната власт. Конфликтът обаче ескалира този месец след решението на Конституционния съд на страната, според което някои закони на ЕС са несъвместими с полската конституция и полското законодателство има предимство пред европейските закони.

Премиерът на Полша отсече: Измислиците за Полекзит са фалшива новина

Премиерът на Полша отсече: Измислиците за Полекзит са фалшива новина

Всички задължения на Полша, произтичащи от правото на ЕС, оставали в сила

Това засили разговорите за потенциален Полекзит. Моравецки обаче подчертава, че правителството му няма намерение да последва примера на Великобритания и да напуска ЕС.

Бих искал да ви уверя, че Полша остава лоялен член на Европейския съюз, изтъква той в писмото, публикувано на правителствния уебсайт днес.

Припомняме, преди дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заплаши да предприеме действия срещу Полша в отговор на решението на Конституционния съд на страната, според което някои закони на ЕС са несъвместими с полската конституция и полското законодателство има предимство пред европейските закони

Европейската комисия задейства процесите през 2017 г. във връзка с полските реформи в съдебната система, но казусът с години беше замразен.

Все пак Фон дер Лайен би могла да разшири обхвата на казуса, за да включи последното решение на Конституционния съд на Полша.

Казусът с Полша изправя ЕС пред разпад

Казусът с Полша изправя ЕС пред разпад

ЕС трябва да оспори решението на полския конституционен съд, смята еврокомисарят Вера Йоурова