Европейската комисия изложи своите варианти - вариращи от съдебни действия до удържане на еврофондове - за отговор на решението на Конституционния съд на Полша, което постави под въпрос върховенството на законодателството на ЕС, подчертавайки, че трябва да се предприемат действия за защита на общите ценности на Съюза, предаде "Ройтерс".

"В момента Европейската комисия внимателно оценява това решение", отбеляза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Моравецки: Полша остава лоялна на ЕС

Моравецки: Полша остава лоялна на ЕС

Полският премиер увери други европейски лидери за това с писмо

"Но вече мога да ви кажа: дълбоко съм притеснена", подчерта тя пред Европейския парламент в Страсбург преди реч на полския премиер Матеуш Моравецки в пленарната зала.

"Това решение поставя под въпрос основите на Европейския съюз. То е директно оспорване на единството на европейския правен ред", настоя още шефката на ЕК. 

Тя уточни, че първият вариант са така наречените наказателни процедури, при които Европейската комисия оспорва правно решението на Конституционния съд на Полша.

Меркел: ЕС да реши спора с Полша чрез диалог

Меркел: ЕС да реши спора с Полша чрез диалог

Канцлерът е притеснен от броя на делата, завършващи във Върховния съд на ЕС.

Друг вариант е механизъм за обуславяне и други финансови инструменти, при които средства от бюджета на ЕС и неговия фонд за възстановяване след пандемията ще бъдат блокирани за Полша.

"Това са парите на европейските данъкоплатци. А ако нашият съюз инвестира повече от всякога, за да насърчи нашето колективно възстановяване, трябва да защитим бюджета на Съюза срещу нарушения на върховенството на правото", изтъкна Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че трети вариант е прилагането на чл. 7 от договорите на ЕС, съгласно който правата на страните членки, включително правото на глас по решения на ЕС, могат да бъдат суспендирани, защото са нарушили основните ценности на Общността.

"Полският конституционен съд, който днес постави под съмнение валидността на нашия договор, е същият съд, който съгласно член 7 не разглеждаме за независим и легитимен", посочи тя и допълни: "Това идва в много отношения в пълен цикъл."

Урсула фон дер Лайен заплаши с действия срещу Полша

Урсула фон дер Лайен заплаши с действия срещу Полша

Заради решението на полския съд за примата на полското право