Полша няма да се поддаде на "шантажа" на централните институции на ЕС, които си присвояват правото да вземат решения относно компетенциите на страните-членки, включително за националната сигурност.

Това заяви в четвъртък полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от "Ройтерс".

Той даде изявлението при пристигането си на двудневното заседание на лидерите на 27-те членки на ЕС. 

Моравецки обяви, че ще се търси решение на продължаващите вражди на Варшава с блока.

Белгия, Нидерландия и Люксембург оказват натиск върху Полша заради съдебната система

Белгия, Нидерландия и Люксембург оказват натиск върху Полша заради съдебната система

Меркел обаче е доста по-мека

Припомняме, че Моравецки вече обвини ЕС в "изнудване" в публичен сблъсък с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради отхвърлянето от страната му на върховенството на правото на Общността.

Спорът, разигран в Европейския парламент, подчерта сериозността на въпроса, който и Брюксел, и Варшава казват, че застрашава сплотеността на 27-членния блок.

Моравецки настоя, че мястото на Полша е в ЕС и че правото на ЕС, произтичащо от неговите договори, се прилагало само в определени области, като националната конституция на Полша имала примат във всички останали аспекти.

Полекзит може да почака

Полекзит може да почака

Нито полското правителство има такива намерения, нито поляците имат такава нагласа. А и Полша няма интерес на напуска Съюза

Лидерите на трите страни от Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) бяха сред онези, които оказаха натиск върху Полша по проблеми, свързани с върховенството на правото на срещата на високо равнище на ЕС, която в момента се провежда в Брюксел.