Отказът на ЕС да признае на Полша промените в съдебната ѝ система и да деблокира част от финансирането ѝ е "тежък удар" за Варшава, съобщи вестник "Ди Велт".

Става дума за спор между ЕС и Полша относно съдебната система на страната. През юли 2021 г. Съдът на Европейския съюз поиска спиране на работата на дисциплинарната камара на Върховния съд с аргумента, че тя може да застраши безпристрастността и независимостта на съдиите. През есента на същата година съдът постанови Полша да плаща ежедневна глоба в размер на 1 милион евро, докато съдебната ѝ система не бъде приведена в съответствие с нормите на ЕС. През май глобата нарасна на 160 млн. евро.

Лайен: Полша не може да получи COVID помощи

Лайен: Полша не може да получи COVID помощи

Неизпълнени реформи са причината

В крайна сметка Полша прие закон за премахване на дисциплинарната камара, но Брюксел все още счита усилията на Варшава за недостатъчни за прилагане на стандартите за върховенство на закона. ЕС блокира помощта за Полша в размер на 35 млрд. евро от специалния фонд COVID.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова е заявила, че приетият от Полша закон не отговаря на изискванията на ЕС. По-рано представител на Европейската комисия даде да се разбере, че Варшава не е изпълнила необходимите условия за деблокиране на финансовата помощ.