Полски военен хеликоптер наруши беларуската граница в Берестовицки район на Гродненска област.

Това съобщиха от Държавния граничен комитет на Беларус.

"В следобедните часове на 1 септември беларуските гранични служители регистрираха нарушение на въздушното пространство на Беларус от Полша в Берестовицки район на Гродненска област обратно", се казва в изявлението.

Лукашенко: Призивите на Полша и Балтийските страни са глупави

Лукашенко: Призивите на Полша и Балтийските страни са глупави

Според него те нямат право да се оплакват докато имат "дори един чуждестранен военнослужещ" на своя територия

Полският военен хеликоптер Ми-24 пресече държавната граница на много ниска височина до територията на Беларус и след това се върна обратно.

Полската страна е информирана за този инцидент, се казва още в изявлението.

Припомняме, че това е пореден епизод на напрежението, тлеещо между държавите. 

Ден по-рано беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че призивите на Полша и балтийските държави за изтегляне на руската наемническа група "Вагнер" от Беларус са "безпочвени и глупави". 

БелТА цитира думите на Лукашенко, че противопоставянето на присъствието на "Вагнер" в Беларус е неоправдано, докато чуждестранни войски са разположени в Полша и балтийските страни, които са членки на НАТО.

Според него, Полша и балтийските страни нямат право да се оплакват от "Вагнер"в Беларус, докато имат "дори един чуждестранен военнослужещ" на своя територия

"Междувременно това са неоснователни и глупави искания", каза той.

Полша и балтийските страни готови да затворят границата с Беларус

Полша и балтийските страни готови да затворят границата с Беларус

Това може да стане в случай на "критичен инцидент"

Полша и нейните съседи виждат присъствието на "Вагнер" в Беларус като заплаха за сигурността и в отговор Варшава премести част от собствените си войски на изток към границата с Беларус.

Лукашенко каза, че армията му ще се възползва от обучението на "Вагнер", който се би за Русия в някои от най-интензивните битки на войната в Украйна и завърши превземането на град Бахмут след месеци битки през май.

Беларус заяви в края на юли, че членовете на "Вагнер" са започнали обучение на нейните специални сили на военен полигон само на няколко мили от границата с Полша.