Полша строи изкуствен остров в Калининградския залив за осигуряване безопасността в региона, съобщи полското издание Onet, цитирано от РИА Новости. Информацията е от правителството.

Островът ще се появи в териториалните води на Полша. За създаването му е използвана почва, добита от строителството на плавателния канал през Балтийско море.

НАТО знае как да победи Русия в Крим и Калининград

НАТО знае как да победи Русия в Крим и Калининград

НАТО вече знаело как трябва да се бори с тактиката на руските военни

Изкуственият остров ще бъде изграден на височина 2-3 метра над морското ниво. Той ще има елипсовидна форма с продължителност около 2 км и ширина около 1 км.

Според изданието, обектът няма да се използва за туристически цели. Строителството му се оценява на 880 млн. полски злоти (около 235 994 873 щ.д.).

Островът ще бъде въведен в рамките на програмата за строителство на воден път, съединяващ Калининградския залив с Гданск. Тази програма ще обезпечи сигурността на страната и неговата боеспособност в региона.

През месец май 2016 г. полското правителство реши строителството на канала през Балтийската ивица, която съединява Калининградския залив и Гданск. Според плана строителството ще позволи на корабите да акостират в полското пристанище Елблонг.

През декември 2018 г. полските власти обявиха търг за изграждане на канала. Преди това председателят на управляващата партия на Полша Ярослав Качински и министър на морското плаване Марек Грубарчико постави стълб, символно определящ началото на работата.