Полша се надява да привлече гранична охрана и полиция от Финландия, Германия и Гърция, която да патрулира по границата й с Беларус. Това съобщи агенция Ройтерс.

Високопоставен държавен служител заяви, че подготовката е в ход. По думите му това са страни, които имат голям опит в защитата на границите. Гръцкият опит може да бъде много полезен, подчерта той.

Границата между Полша и Беларус се превърна в ожесточена точка, тъй като западни служители обвиняват правителството в Минск, че използва мигранти, докарани от него извън Европа, като "хибридна война".

Според граничната агенция на Европейския съюз, Frontex, броят на хората, които се опитват да преминат в ЕС покрай източната граница на блока, почти се е удвоил през първите пет месеца на 2024 г.

Длъжностни лица в Полша и Финландия предупредиха през последните месеци, че броят на хората, които се опитват да преминат през Беларус или Русия, може да нарасне значително в близко бъдеще.

Гърция разширява оградата по границата си с Турция. Финландия пък се стреми да затвори нов мигрантски маршрут през Русия към Европа чрез разполагане на повече патрули на граничната охрана, дронове и електронни детектори.

Почина полски войник, нападнат с нож на границата с Беларус

Почина полски войник, нападнат с нож на границата с Беларус

Полша въвежда буферна зона на границата с Беларус след този случай и изиска да бъде прдадено лицето, отговорно за смъртта на войника