Почти 6 000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус в засилени мерки за сигурност в условията на ръст на миграцията. Това обяви военният министър на страната, цитиран от "Ройтерс".

Разполагането на свежи войски бележи значително разширяване на военното присъствие на границата, след като чак в събота министърът на отбраната Мариуш Блащак уточни, че броят на войниците е повече от 3000 души.

Полша прие закон за незабавно експулсиране на нелегални мигранти

Полша прие закон за незабавно експулсиране на нелегални мигранти

Граничарите ще имат право да отказват молби за международно убежище без разглеждането им

"Почти 6000 войници от 16-та, 18-а и 12-а дивизия служат на полско-беларуската граница", написа заяви Блащак в "Туитър".

"Войниците оказват подкрепа на граничната охрана, като защитават границата на страната и не позволяват нейното незаконно преминаване", отбеляза още той. 

Граничната охрана уточни, че вчера е имало 612 опита за нелегално преминаване на границата.

Европейската комисия и Варшава казват, че потокът от мигранти е организиран от Беларус като форма на хибридна война, целяща да окаже натиск върху Европейския съюз заради санкциите, наложени на Минск. Беларус отрече това.

Полша планира да похарчи над 400 млн. долара за стена на границата с Беларус

Полша планира да похарчи над 400 млн. долара за стена на границата с Беларус

Новата стена ще включва система от сензори за движение и камери

Полша обяви извънредно положение в региона и планира да построи стена на границата.

Парламентът също така прие законодателство, което според правозащитници има за цел да легализира отблъскването на мигранти през границите ѝ в нарушение на ангажиментите на страната съгласно международното право.

Към неделя е имало около 9 600 опита за нелегално преминаване на границата през октомври, уточниха от Гранична полиция.

Все по-голям брой мигранти пристигат и в Германия, а полските медии информираха, че шефът на синдиката на германската полиция е поискал от вътрешния министър временно да възстанови граничния контрол с Полша, за да бъде спрян потокът от мигранти.

Властите в Бранденбург, източната германска провинция, в която живеят повечето от новодошлите, призовават за по-твърди действия срещу правителството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Полша обвини Беларус в стрелба по нейни войници на границата

Полша обвини Беларус в стрелба по нейни войници на границата

Представителят на Беларус в Полша отрече да е имало стрелба по границата