Полша призова в петък посланика на Беларус, заяви говорител на външното министерство, след като гранични служители обвиниха беларуската страна, че са стреляли по полски войници, патрулиращи границата, съобщава "Ройтерс".

Полша наложи извънредно положение на беларуската граница на фона на нарастващия брой мигранти от страни като Афганистан и Ирак, които се опитват да преминат, което според Брюксел и Варшава е форма на хибридна война, предназначена да окаже натиск върху ЕС заради санкциите, които наложи на Минск.

"Беларуски патрул стреля по войници на полската армия, които патрулират границата с нас", заяви държавната информационна агенция PAP, цитирана от говорителя на граничната охрана Анна Михалска. "Вероятно са използвали халосни боеприпаси. На никой нищо не се е случило."

Говорителят на външното министерство Лукаш Ясина заяви, че временно управляващият посолството Александър Часновски е бил призован да обсъди "провокации" от беларуската страна на границата.

На излизане от министерството представителят на Беларус Часновски отрече да е имало стрелба по границата.

През август Полша започна изграждането на ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, за да ограничи незаконните гранични пунктове, въпреки критиките, че с някои мигранти се отнасят нечовешки.

Полша планира да укрепи границата си със система от датчици за движение и камери, по модел на гръцката граница с Турция, каза вътрешният министър.

Полският премиер изрази подкрепа за войниците и граничните служители, които защитават границата с Беларус от миграционен натиск, след като срещу тях бе стреляно от беларуските сили, съобщава АП.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че "всички държавни правомощия" са с граничната охрана и военните, които защитават границата. "Аз съм и винаги ще бъда твърдо с нашите войници и нашите гранични служители", каза Моравецки. "Искам да благодаря на нашите служби за техния професионален и отговорен подход."

Говорител на граничната охрана на Полша заяви, че белоруските сили са стреляли по източната граница на Европейския съюз. Анна Михалска каза, че охраната е подложена на нарастващ натиск и стрес, тъй като има нарастващ брой инциденти, при които се хвърлят предмети срещу военнослужещите от Полша от страна на Беларус.

Членовете на ЕС Полша, Литва и Латвия пазят границите си от натиска на мигранти, заявявайки, че са организирани и насърчавани от подкрепяното от Москва беларуско правителство, стремящо се да дестабилизира ЕС.

Полша: Беларус раздава военни униформи на мигрантите, очакваме провокации

Полша: Беларус раздава военни униформи на мигрантите, очакваме провокации

473 опита за нелегално преминаване за денонощие…