Опозиционната фракция на Съюза на демократичните леви сили в Полша внесе искане за саморазпускане на сейма и за провеждане на предсрочни парламентарни избори заради политическата криза в страната, предаде агенция „Новости".

Кризата започна след като министърът на селското стопанство Анджей Лепер, лидер на популистката партия „Самоотбрана", беше снет от поста вицепремиер. След това от парламентарната фракция на партията, която е втора по броя на министерските постове в правителството, заявиха, че напускат управляващата коалиция.  

Снощи партия „Самоотбрана" заяви, че ще поиска разпускане на сейма заради кризата. Според лидера на партията Войчех Олейничак, който е и говорител на сейма - долната камара на полския парламент, възможно най-скоро трябва да се проведат парламентарни избори   

След като неговата политическа сила напусна правителството, опозицията има мнозинство в сейма, затова според Олейничак лидерите на опозиционните партии трябва да се съберат и да обсъдят ситуацията в страната. Той подложи на остра критика правителството на Ярослав Качински.

Главната опозиционна сила в 460-местния сейм - „Гражданска  платформа", също се обяви за неговото разпускане. „Гражданска платформа" има втората по численост група в сейма, в  която влизат 131 депутати.