Точно сега настъпва решаваща и вероятно повратна точка в руско-украинската война, така че точно сега е необходимо да се увеличи многократно оръжейната помощ за Украйна, предупреди генерал Валдемар Скшипчак, който в миналото командваше полските сухопътни сили и е бил заместник-министър на отбраната, каза в интервю Би Би Си.

Както отбелязва генерал Скшипчак, след като руската армия се провали в пролетната и лятната кампания, тя започна от октомври да концентрира войски в района на Брянск, Курск и Воронеж. Именно там са съсредоточени повечето от 300-те хиляди войници, събрани по време на масовата мобилизация.

Генералът смята, че Русия може да удари Украйна отново от тази посока и да се придвижи на юг. При този сценарий ще бъдат атакувани Полтава и Днипро. Путин най-вероятно няма да тръгне към Киев, а ще използва стратегията на "малките стъпки", която приложи през 2014 г., когато превзе Луганск и Донецк, прогнозира полският генерал.

Освен това най-вероятно неговата цел ще бъде част от Харковска област, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области. Но дали ще успее да направи това зависи, според Скшипчак, от помощта, която Западът трябва да окаже на Украйна.

"Това е като когато лекарят даде на пациента само няколко капки лекарство вместо пълно лечение", казва той.

За факта, че военната помощ за Украйна от Запада "има капков характер" и е критично недостатъчна за успешно отблъскване на руската агресия, се говори много в Киев напоследък и тази гледна точка се споделя от военни експерти.

Поради голямата вероятност от нова руска офанзива през следващите два до три месеца повече танкове, бронирани превозни средства и ракетни системи с голям обсег на стрелба до 300 или повече километра трябва да бъдат прехвърлени в Украйна възможно най-скоро, твърди генералът.

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

Нова стратегия срещу руската агресия

Като пример той цитира факта, че украинската армия не може да нанесе дълбоки ракетни удари срещу струпвания на руски войски, готвещи се за настъпление, и всъщност по този начин би било възможно ефективно да се прекъсне подготовката за нападение на украинска територия. Но въоръжените сили на Украйна не могат да нанесат тези удари, тъй като не разполагат с подходящите оръжия.

Генералът също така отбелязва, че тъй като Западът не се е осмелил да наложи режим на "закрито небе" над Украйна, самата Украйна трябва да се защитава от въздушни удари и трябва да се подготви за факта, че Русия ще използва много повече от своята бойна авиация при евентуален нова офанзива.

Украйна има нужда от ракети с голям обсег, за да ги свали в началото над територията на Русия или над територията на Беларус, тъй като това е правото на Украйна на самоотбрана, убеден е Валдемар Скшипчак.

Що се отнася до потенциалния сценарий за нова атака срещу Украйна от страна на Беларус, полският генерал го изключва. Ако беларуската армия можеше да участва в тази война, това отдавна щеше да се случи, смята той, като посочи, че Русия вече е присвоила по-голямата част от беларуските оръжия.

Зеленски от Лвов: Украйна трябва да бъде готова по границата с Беларус

Зеленски от Лвов: Украйна трябва да бъде готова по границата с Беларус

От Минск идвали само "гръмки изявления"