Самолетът, който се разби и при което загинаха полският президент и още 95 висши полски държавници през 2010 г., вероятно се е разпаднал във въздуха, след като са били взривени експлозиви на борда, съобщава "Ройтерс".

Това обяви полската правителствена комисия, която разследва трагедията. Тази теория беше отхвърлена от член на предишната разследваща комисия като "пропаганда".

Новата комисия представи предварителните си констатации на седмата годишнина от катастрофата в западната част на Русия, при която загинаха президентът Лех Качински и съпругата му, висши военни и няколко депутати.

Полският президентски самолет се разпаднал във въздуха според водещия следовател

Полският президентски самолет се разпаднал във въздуха според водещия следовател

Отхвърля версията за руско-полски заговор

"Голяма част от доказателствата сочат, че на 10 април 2010 г. е станала експлозия на борда на правителствения самолет Туполев", посочва комисията в специално видео.

"В резултат на проведените експерименти, ние можем да кажем, че най-вероятната причина за експлозията е термобаричен заряд, предизвикал силна ударна вълна", обясняват разследващите.

Ала член на предишната полска официална разследваща комисия на катастрофата в Смоленск отхвърли констатациите, публикувани в понеделник като "илюзии, представени от хора, които никога не са разследвали самолетни катастрофи преди".

"Това е пропаганда, целяща укрепване на вярата ... в хипотетични причини за този инцидент", коментира Мачиеш Лашек пред частната телевизия TVN24.

Лашек беше ръководител на държавната разследваща комисия от 2012 г., докато не беше уволнен от поста от настоящото правителство на управляващата партия "Право и справедливост" през миналата година.

Предишната комисия, създадена от предходното правителство, хвърли вината за катастрофата на грешки на полските пилоти и руските авиодиспечери. Руското разследване хвърли вината на поляците.

Правителството на "Право и справедливост" обвини миналия месец председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че работи с руския президент Владимир Путин във вреда на полските интереси след самолетната катастрофа. Туск беше премиер на Полша по време и след катастрофата.

Новата разследваща комисия, сформирана от военния министър Антони Мацеревич, заяви, че взривът най-вероятно е разбил самолета на парчета, убивайки 96 души секунди преди да се разбие в земята.

Комисията повтори твърденията, направени още преди седмица, че руските авиодиспечери умишлено са насочили самолета по погрешен въздушен коридор за кацане. От полската прокуратура заявиха тогава, че ще повдигне обвинения срещу двамата руски авиодиспечери. Москва отхвърли твърденията.

Катастрофата стана, докато пилотите се опитваха да приземят произведен по времето на Съветския съюз самолет Ту-154 на по-рядко използвано летище близо до Смоленск. Полският политически и военен елит в самолета беше се отправил да вземе участие във възпоменанието на хилядите полски офицери, екзекутирани в Катинската гора от съветската НКВД през 1940 г.