Полският президент Анджей Дуда обеща в сряда, че няма да се успокои, докато бившият министър на вътрешните работи Мариуш Камински и неговият заместник Мачей Васик не бъдат освободени след ареста на двамата късно във вторник, докато се криеха в президентския дворец, съобщава Politico.

Дуда обаче не каза дали би помилвал двамата. В миналото той е настоявал, че помилването, което е издал през 2015 г., е валидно - въпреки че съдилищата са установили, че е погрешно, тъй като е издадено преди двамата да бъдат осъдени.

Ако ги помилва отново, това би било признание, че първата му амнистия е била неефективна.

Те бяха съдени отново, осъдени и осъдени на две години затвор през декември. Те отхвърлиха присъдите, но бяха задържани със съдебна заповед.

Полски министър обвинен в корупция, започна гладна стачка в затвора

Полски министър обвинен в корупция, започна гладна стачка в затвора

Мариуш Камински третира присъдата си като акт на политическо отмъщение

Припомняме, че бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински, който беше задържан и изпратен в затвора във вторник след присъда за злоупотреба с власт в предишна длъжност, започва гладна стачка. 

"Заявявам, че третирам присъдата си... като акт на политическо отмъщение", каза Камински в изявлението, прочетено от бившия му заместник Блажей Побози на пресконференция пред кабинета на премиера. Като политически затворник започнах гладна стачка от първия ден на престоя си в затвора.

Полицията влезе в президентския дворец на Полша, за да задържи двама от бившите си шефове във вторник, като изпълни съдебна заповед да отведе бившия вътрешен министър и неговия заместник в затвора и ескалира спора между държавния глава и новото правителство.

Бивш полски министър отива в затвора

Бивш полски министър отива в затвора

Присъдата е окончателна

След като спечели властта през октомври, премиерът Доналд Туск, бивш висш служител на ЕС, обеща да отмени политиките на своите предшественици, националистическата партия "Право и справедливост" (PiS), които бяха обвинени в подкопаване на демокрацията по време на осемгодишното си управление.

Задържането на двамата депутати - Камински и бившия му заместник Мачей Васик - беше последният пореден залп, който вероятно ще бъде един от многото по време на период на съжителство, в който правителството и президентът са от различни политически лагери.

Стотици протестиращи се събраха във вторник пред президентския дворец по нареждане на партията PiS, на която Камински и Васик са членове, и пред полицейски участък, където бяха държани.

Полша задържа двамата депутати в президентския дворец

Полша задържа двамата депутати в президентския дворец

Случаят отново скара президент и премиер