Полският президент Анджей Дуда каза в събота, че ще наложи вето на изменения законопроект за разходите за 2024 г. на правителството на Доналд Туск и ще предложи свой собствен, съобщава Politico. Това е ново предизвикателство към новия полски премиер Доналд Туск.

В публикация в социалната медийна платформа X, Дуда пише за финансирането на обществените медии в законопроекта като грубо нарушение на конституцията. Затова и е готов да наложи вето. 

"В същото време след Коледа незабавно ще внеса собствен проект в парламента, по отношение, наред с други неща, на повишенията за учителите и други разходи предвидени в закона за бюджета."

Ян Грабиец, ръководителят на канцеларията на министър-председателя, определи изявлението на Дуда като абсурдно.

"Президентът казва, че ще внесе някакъв вид законопроект за бюджета, но това е напълно извън правомощията му", каза той.

Полският президент обвини Доналд Туск в анархия

Полският президент обвини Доналд Туск в анархия

Заради реформите в държавните медии

Припомняме, че отношенията между новото правителство на проевропейския алианс и президента са нестабилни.

Новото полско правителство прилага реформи в държавните медии, които са равносилни на "анархия". Това заяви преди дни президентът на страната Анджей Дуда. 

Полагането на клетва от правителството, ръководено от бившия председател на Европейския съвет по-рано този месец, бележи началото на период на съжителство с президента, който е съюзник на предишния националистически кабинет. Първите няколко дни бяха бурни.

Новото правителство свали обществен новинарски канал от ефир и уволни ръководители на държавните медии в ход, който според него има за цел да възстанови безпристрастността.