Полският президент Анджей Дуда каза, че се е срещнал насаме с бившия президент на САЩ и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп по време на посещението си в Ню Йорк в сряда.

Кампанията на Тръмп описа двамата мъже като "страхотни приятели" и заяви, че те са обсъдили предложението на Дуда страните от НАТО да изразходват минимум 3% от своя БВП за отбрана.

"Хората на Полша го обичат (Дуда)... и това не е лесно нещо за постигане, но той свърши фантастична работа и е мой приятел", каза Тръмп пред репортери, когато Дуда пристигна в Тръмп Тауър.

"Заставаме изцяло до Полша", добави той.

Дуда, чийто мандат изтича през 2025 г., беше един от предпочитаните международни партньори на Тръмп по време на неговото президентство.

"Бях поканен от Доналд Тръмп в личния му апартамент, така да се каже... това е просто лична среща във връзка с присъствието ми тук в Ню Йорк", каза Дуда пред репортери в Ню Йорк.

Много европейски лидери отдавна се притесняват, че още един мандат наТръмп би означавал намаляване на подкрепата на САЩ за съседната на Полша Украйна и военния съюз НАТО.

"Президентът Тръмп с умиление си спомни своето забележително пътуване до Полша през 2017 г. и похвали полския народ за твърдата защита на своя суверенитет и за ангажимента им към сигурността на границите на Европа от всякакви заплахи", се казва в текста на кампанията на Тръмп.

Орбан затвърждава подкрепата си Тръмп след срещата във Флорида

Орбан затвърждава подкрепата си Тръмп след срещата във Флорида

Според него завръщането на Тръмп в Белия дом може да донесе мир в Украйна