Полският външен министър Радослав Сикорски каза пред Би Би Си преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, че според него руската икономика трябва да започне да се срива под тежестта на войната и санкциите след година или две, пише руската служба на "Би Би Си".

"Путин не разбира психологията на демокрациите. Той смята, че може да ни сплаши с тази бруталност, но не разбира, че това само засилва решимостта на нашата общественост", каза Сикорски в програмата Newshour на Би Би Си преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която започва във вторник вечерта.

"Украйна получава сериозна военна и материална помощ, триста милиарда досега, плюс лихви върху замразени руски активи, плюс собствения си военен бюджет, плюс санкции срещу Русия, плюс оръжия, които сега удрят руски петролни рафинерии. Мисля, че руската икономика ще започне да се срива след година-две", каза полският министър.

"Просто трябва да продължим курса. Имаме 20 пъти повече ресурси от Русия, а Русия изчерпва парите", добави Сикорски.

Институтът за световна икономика в Кил изчислява, че САЩ и Европа са похарчили около 180 милиарда евро за помощ за Украйна до началото на юни, а не 300 милиарда долара или евро, както каза Сикорски.

Част от тези 180 милиарда са разходите за вече предоставена помощ, а другата част са пари, които вече са отпуснати за помощ, която все още не е доставена на Украйна.

Срещата на НАТО - шанс за Байдън да докаже своята годност да служи пред САЩ и света

Срещата на НАТО - шанс за Байдън да докаже своята годност да служи пред САЩ и света

Президентът на САЩ продължава да се сблъсква с ежедневни въпроси относно здравето му и способността му да служи като президент