Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във връзка с разпространението на COVID-19. Двамата дискутираха мерките, които всяка една от двете страни прилага за ограничаването на вируса, съобщиха от Министерския съвет.

Премиерът Борисов представи пред Помпео успешната реорганизация на българската индустрия, която от седмици произвежда защитни облекла, шлемове, очила и маски. Той подчерта в разговора, че облеклата отговарят на сертифицирани стандарти и изисквания за всички, работещи пряко с коронавируса.

Българският министър-председател посочи и приетия от правителството пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците. Той подчерта пред Помпео, че страната ни полага усилия да се запази заетостта на всеки гражданин.

"Като отмине времето на пандемията, България, Европа и САЩ, които споделят еднакви демократични ценности и свободи на гражданите, заедно - като стратегически партньори, ще изведат държавите си от икономическата криза вследствие на коронавируса." - за в телефонния разговор Майк Помпео.

Коронавирус: САЩ обвиниха Китай, че крие истинския брой на заразените и жертвите

Коронавирус: САЩ обвиниха Китай, че крие истинския брой на заразените и жертвите

Нов доклад на американските спецслужби

Двамата с Борисов споделиха мнения и за лекарства, медицински консумативи и тестове за диагностика на COVID-19. При разговора стана ясно, че учени и специалисти от САЩ разработват ваксина срещу вируса и България ще е сред първите страни, с които ще я споделят. Българският министър-председател поиска комплекти за тестове по метода PCR.

Бойко Борисов и Майк Помпео бяха единодушни, че всички страни са длъжни да продължат борбата с пандемията чрез взаимопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението.

"Всяка държава има свои опит и знания, но ако споделяме заедно ефективните мерки ще се справим по-бързо в битката с пандемията", заяви още премиерът Борисов.