Държавният секретар нас САЩ Майк Помпео твърди, че Русия провежда "операции на влияние", насочени срещу Запада, които представляват заплаха.

Това се посочва в уводна реч на ръководителят на американската дипломация на заседание на Комисията по бюджет на Камарата на представителите. Документът е разпространен от самата комисия, съобщава ТАСС.

"Русия представлява заплаха, която излиза извън границите на чужда или военна агресия и сега включва операции за влияние, насочени срещу Америка и Запада", смята държавният секретар.

Изслушването е посветено на бюджетно искане на Държавния департамент за следващата финансова година.

"Този бюджет отдава основно внимание на противодействието на руското злонамерено влияние в Европа, Евразия и Централна Азия и допринася за по-нататъшното укрепване на програмите на Държавния департамент, насочени срещу онези, които извършват злонамерени действия", се казва в текста.

Русия се готви за война с НАТО

Русия се готви за война с НАТО

Това става ясно от последната годишна оценка на заплахата на естонското разузнаване

САЩ се стремят да намерят области от взаимен интерес и да започнат по-конструктивно сътрудничество с Русия, включително в Сирия, обясни Помпео по време на изслушването.

"Опитваме се да намерим области от взаимен интерес с Русия, направих го и като директор на ЦРУ, за да можем да постигнем по-добри резултати", коментира той.

"Заплахата, за която говорите, е истинска. Всъщност Русия се намеси в изборите тук, в САЩ. Опитва се да се намеси и в Украйна", добави той.

В понеделник говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия никога не "се намесва във вътрешните работи на други страни, както и в Съединените щати, включително в избирателни процеси, не се намесва и не възнамерява да се намесва, а също така е категорично срещу намесата на други държави" в техните дела.

Русия готова за подобряване на отношенията със САЩ

Русия готова за подобряване на отношенията със САЩ

След като станаха ясни констатациите на разследването за таен сговор между Тръмп и Русия

"Ще отида в Азия, поне планирам да го направя два пъти до средата на годината", пътуването ще бъде свързано, включително с "решителни мерки на САЩ в отговор на агресивните действия на Китай", допълва държавният секретар на САЩ.

Говорейки за заплахата от Китай, Помпео обяснява че преди "Съединените щати и дори Западът не обръщаха внимание на нея до необходимата степен. Всички знаем за важните икономически отношения на САЩ с Китай и сме щастливи да се конкурираме с тях по целия свят, когато провеждат честни и прозрачни дейности и се подчиняват на закона, но нарастващата опасност, която Китай поставя пред Съединените щати и Запада, е реална", подчертава държавният секретар и добавя, че той непрекъснато предупреждава за тази опасност лидерите на азиатските страни.

Според Помпео ръководителите на тези държави искат САЩ да присъстват в региона, да използват военния си потенциал за "осигуряване на свободна и открита навигация", както и на дипломацията.

"Бъдещата сигурност, просперитет и ръководство на Съединените щати зависят от поддържането на свободен, отворен и сигурен индо-тихоокеански регион", коментира Майк Помпео.

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

В отговор на "заплахата" от страна на Русия и Китай