Руските военни и силите на ЛНР са достигнали град Лисичанск, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"През последните три дни бяха взети под контрол нефтената рафинерия в Лисичанск, мина "Матроска", фабриката за желатин и селището Тополевка. Съюзническите сили достигнаха директно до Лисичанск", заяви Конашенков на редовния си брифинг тази сутрин.

Той заяви, че "успешната офанзива в района на Лисичанск" продължава, украинската армия понася тежки загуби в района и неорганизирано отстъпва.

От Лисичанск: Руснаците унищожават всичко, до което достигат

От Лисичанск: Руснаците унищожават всичко, до което достигат

Обстрелвана е и област Николаевка

Ръководителят на Луганската областна администрация Серхий Гайдай описа в своя канал Telegram хода на боевете за Лисичанск - последния голям град в областта, който остава под контрола на украинската армия.

Според Гайдай руските военни "щурмуват нефтената рафинерия в Лисичанск, като държат северозападната и югоизточната част на рафинерията".

Според информацията от украинска страна опитът на руските военни да обкръжат позициите им, атакувайки Лисичанск от юг и запад е неуспешен.

Той уточнява, че руската армия е извършила щурм в районите на селата Тополевка, Волчаровка и Малорязанцево, които са в съседство с Лисичанск, и е постигнала "частичен успех". Гайдай не уточнява коя част от тези селища е успял да превземе.

Обстрелът към града обаче е денонощен и Гайдай препоръчва на останалите в града жители да останат в укрития денонощно.

Има много жилищни и инфраструктурни пожари. Освен къщите, пламъците обхващат и два търговски центъра, като в единия от тях изгарят едновременно три етажа.

ISW: Лисичанск има стратегическо значение за Украйна

ISW: Лисичанск има стратегическо значение за Украйна

Недоволство сред руснаците в Донбас срещу насилствената мобилизация

Лисичанск е последното голямо населено място в Луганска област, което украинците контролират.

Съседният град Северодонецк беше завзет от руската армия по-рано след седмици на сражения. Превземането на Лисичанск от своя страна би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна.