Либералните опозиционни партии в Южна Корея постигнаха убедителна победа на парламентарните избори, проведени в сряда, като нанесоха огромен удар на президента Юн Сук Йол и неговата консервативна партия, но вероятно не достигнаха супер мнозинство, съобщава "Ройтерс".

Очаква се Демократическата партия (ДП) да вземе повече от 170 от 300-те места в новия законодателен орган, показват данни на Националната избирателна комисия и телевизионни оператори при почти 100% от преброените гласове рано сутринта в четвъртък.

Отцепваща се либерална партия, считана за съюзник на ДП, се очаква да вземе поне 10 места, показват прогнозите.

Ожесточената надпревара беше разглеждана от някои анализатори като референдум за Юн, чиято популярност пострада на фона на кризата и поредица от политически скандали.

Неговата Партия на властта на народа (PPP) се очакваше да спечели малко над 100 места, което означава, че Юн ще избегне свръхмнозинството от две трети от контрола на опозицията, който може да наруши президентските вета и да приеме конституционни поправки.

Голяма победа за опозицията показват екзитполовете в Южна Корея

Голяма победа за опозицията показват екзитполовете в Южна Корея

Това може да попречи на президента да прокара своите политики

Но наближавайки края на първите две години от петгодишния му единствен мандат, разрешен от конституцията, Юн вероятно щеше да изпадне в статут на куц, казаха някои анализатори.

Очаква се Националната избирателна комисия (НИК) да обяви официалните резултати по-късно в четвъртък.

Близо 29,7 милиона души, или 67% от имащите право на глас, са гласували според НИК, включително 14 милиона, които са гласували в предсрочното гласуване миналата седмица.

Припомняме, че такива бяха резултатите и при екзитполовете. 

Южна Корея избира парламент

Южна Корея избира парламент

Силите са изравнени между двете основни партии