Най-малко двама души загинаха, включително и служител на полицията, след едночасова стрелба в столицата на Сомалия Могадишу, съобщи БиБиСи.

Престрелката започнала, след като група въоръжени мъже хвърлили граната по група полицаи.

Това е поредния сблъсък в Могадишу, откакто миналия месец бунтовници от Съвета на ислямските съдилища бяха изтласкани извън сомалийската столица.

Припомняме, че в неделя бяха извършени две нападения срещу полицейски участъци в Могадишу.
Никоя група не е поела отговорност за атаките, но от правителството обвиняват Съвета на ислямските съдилища.

Според анализатори има вероятност напрежението в региона да се повиши, особено като се има предвид, че тези дни се очаква пълното изтегляне на подкрепящите правителството етиопски военни части.

На тяхно място трябва да пристигнат сили на Африканския съюз, но засега заявка за участие в мисията са гарантирали само Уганда, Малави и Нигерия.

САЩ ще участват с авиация и с 8000 войници, обяви американският държавен секретар, отговарящ за външнополитическите отношения със страните от Африка.

Предстои съдът в съседната на Сомалия - Кения да вземе решение дали да екстрадира в Могадишу един от основните заподозрени във финансиране на бунтовническите дейности на Съвета на ислямските съдилища.

Любопитното е, че нароченият за финансист - Абубакар Омар Аден, е на 72 години, за когото властите в Кения твърдят, че незаконно е на тяхна територия, но и че изпращането му в Сомалия ще изложи на риск живота му.

Припомняме, че преди дни Кения екстрадира 57 души в Сомалия, за което бе разкритикувана от Червения кръст, откъдето защитават правата на бежанците.

Сред депортираните имало етиопци, еритрейци, граждани на арабски държави, на САЩ и на Европейския съюз.
Предполага се, че сред депортираните са и съпругите на двама издирвани терористи, единият от които се смята за отговорен за терористичните атаки над американските посолства в Кения и Танзания през 1998 година.