От самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) обвиниха украинския президент Порошенко, че е наредил елиминирането на лидерите на ДНР и ЛНР.

По-рано, съобщава „Новости”, Министерството на държавната сигурност на Донецк информира, че е осуетило терористичен акт срещу лидера на републиката Александр Захарченко.

Била е задържана група, пристигнала от контролирана от Киев територия с украински граждани, в която е открито мощно взривно устройство. То съдържало 3,6 кг. тротил и 200 грама пластичен взрив с детонатор.

Споразумяха се за пълно спиране на огъня в Донбас

Споразумяха се за пълно спиране на огъня в Донбас

От 30 април, по време на празниците

Президентът Порошенко – заради нежеланието си да спазва минските споразумения, е издал заповед за физическото отстраняване на лидерите на донецката и Луганската народни републики, заявява говорителят на Министерството на държавната сигурност на Донецк Мария Петрова.

За извършители на покушението украинските спецслужби за вербували жители на Донецка област, на които им е обещана сумата от 100 хиляди долара.

Според Петрова вербуваните са заминали през март за контролираната от Киев територия, където са били инструктирани от представители на украинските служби за подготвяне и извършване на терористичните актове.

На 27 април взривното устройство е доставено на агентите в Донецк и предадено на изпълнителите. На следващия ден в рамките на оперативно-бойно мероприятие всички са задържани, разказва още Петрова.