Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви в ефира на телевизия ICTV, че страната разполага с крилати ракети с радиус на поразяване на повече от 1000 километра.

"Разполагаме с ракета, която успешно премина изпитанията и е в състояние да поразява на повече от 1000 км и да носи боен заряд с тежест 150 кг. Това е високоточна крилата ракета. И всичко това е създадено от украински специалисти", похвали се украинският държавен глава, който в момента е в агитационен период преди втория тур на президентските избори, който ще се проведе на 21 април.

В Севастопол оцениха опасността от нова ракета на Украйна

В Севастопол оцениха опасността от нова ракета на Украйна

"Ние сме напълно спокойни"

По думите му в момента украинските военни минават през обучение за използване на това оръжие в бъдеще. Порошенко добавил, че след предаването на крилатите ракети през 1990-те години, Украйна остана с "не много оператори на такива комплекси".

Миналата седмица съветникът на Порошенко Юрий Бирюков разказа за изпитания на новата ракетна система "Нептун". Според него снарядът е в състояние да преодолее около 300 км и да порази цели в Севастополския залив, който Русия окупира през 2014 г. заедно с целия Кримски полуостров.

Ракетата "Нептун" е разработена на базата на съветската X-35. Експерти многократно отбелязаха опитите на Киев да внедри старата съветска разработка в новото оръжие. По този начин, според руския военен експерт Игор Коротченко, военнопромишленият комплекс на Украйна "деградира и затова не може днес да произвежда каквито и да е нови образци".

Украйна активно работи по проекта "Стена" по границата с Русия

Украйна активно работи по проекта "Стена" по границата с Русия

Украйна се опитва с всички средства да се откъсне от Русия