Украинският президент Петро Порошенко приветства продажбата на американски противотанкови ракети в Украйна, които според него ще възпират руската агресия в източната част на страната, съобщава АФП

Продажбата на ракети вероятно ще разгневи Русия, която тази седмица разкри редица оръжия от ново поколение, с които Путин смята да отговори на евентуална заплаха от САЩ.

"Това оръжие в ръцете на украинските военни ще се превърне в допълнителен възпиращ аргумент срещу руската агресия в Донбас", коментира Порошенко във Фейсбук.

САЩ дават на Украйна 210 противотанкови комплекса Javelin

САЩ дават на Украйна 210 противотанкови комплекса Javelin

Държавният департамент одобри доставка...

"Благодарен съм на президента Доналд Тръмп и на целия екип, който подкрепя Украйна за това важно историческо решение", допълва той.

Според Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността в САЩ, Украйна иска от администрацията на Тръмп разрешение за закупуване на 210 ракети и 37 установки.

"Системата Javelin ще помогне на Украйна да изгради дългосрочен отбранителен капацитет, за да защити суверенитета и териториалната си цялост и да отговори на националните си изисквания за отбрана", се казва в изявление на агенцията в четвъртък. САЩ ще помогнат за транспортиране на оръжията и ще обучават  украинската армия да ги използва.

Съединените щати и нейните западни съюзници подкрепят Украйна в борбата им за обединение на страната, след присъединяването на Крим от Русия и проруски бунтовници завзеха два източни промишлени района на Украйна.

САЩ обаче са предпазливи за ескалация на конфликта, след като предостави на Киев модерни "смъртоносни" оръжия, което може допълнително да разруши и без това напрегнатите взаимоотношения с Москва.

Русия отменя стратегически преговори с "неприятелските" САЩ

Русия отменя стратегически преговори с "неприятелските" САЩ

Това обяви посланикът на Москва във Вашингтон