Украинският президент Петро Порошенко призова администрацията на американския президент Доналд Тръмп да запази санкциите срещу Русия, което да гарантира успеха на собствената програма за икономически реформи на Украйна, съобщава "Гардиън".

"Ние имаме нужда от силна подкрепа за реформите в Украйна... За да продължат, санкциите трябва да останат непоколебими срещу Русия - това е единственият механизъм за запазването на Русия на масата на преговорите", изтъкнал Порошенко по време на конференция в Лондон.

Това, по думите му, бил и единственият начин руските танкове да стоят далеч от Централна Европа.

Русия беше наказана с икономически санкции в отговор на анексирането от нейна страна на Крим през 2014 г. и заради ролята ѝ в конфликта в Източна Украйна.

Според Порошенко продължаващата подкрепа за Украйна била тест за това дали Западът е в упадък, след като Москва има волята да се бори за своите ценности.

"Санкциите срещу Русия трябва да останат твърдо", настоял той и допълнил: "Не вярвайте на онези, които смятат, че санкциите не работят. Ако не бяха санкциите и новородената украинска армия, руските танкове щяха да бъдат много по-дълбоко в Европа."

"Путин започна кампанията си в Украйна с чувство на безнаказаност. Заради санкциите той има чувство на колебание", уверил украинският държавен глава.