Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е изтеглил 34 млн. долара в брой от банковите си сметки. Това обяви в профила си във "Фейсбук" бившият заместник-началник на президентската администрация на Виктор Янукович - Андрей Портнов.

По думите му Порошенко е изтеглил сумата в периода между 17 май и 18 юни от Международната инвестиционна банка. Според Портнов теглото на парите е около 340 килограма в 100-доларови банкноти.

Порошенко можел да укрие изтеглените пари или можел да ги използва за купуването на избиратели, твърди още Портнов и допълва, че в момента се водело разследване по този въпрос.

След две седмици ще се проведат парламентарни избори в Украйна.

По-рано Следствената служба на Украйна започна проверка срещу Порошенко по сигнал от Портнов. Проверява се дали бившият президент е извършил държавна измяна, когато е разпоредил преминаването на украинските моряци през Керченския пролив.

Порошенко наследи на президентския пост проруски настроения Виктор Янукович, след като той беше свален от власт в началото на 2014 г. след събитията на Майдана, т. е. разкритието на приближения на Янукович Портнов, като заинтересована страна, не може да бъде взето като чиста монета.