Португалското председателство на Съвета на ЕС направи всичко по силите си, за да се постигне решение за начало на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония. Това заяви представителят на председателството Ана Закариаш след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират днес. Времето все още не е дошло, добави тя и посочи, че трябва да се намери общоприемливо решение.

"Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите усилия, да не се губи скорост и да се използват вече направените предложения. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат свикани преговори със Скопие и Тирана", заяви Закариаш.

България потвърди позицията си - РСМ да изпълни Договора за добросъседство

България потвърди позицията си - РСМ да изпълни Договора за добросъседство

Отворени сме за диалог при зачитане на истината

По-рано днес българският представител в заседанието, служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров, е потвърдил, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Той е отбелязал, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти - отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.

България настоява прилагането на договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка, е заявил Александров. Нашата страна днес отново е подкрепила рамката за преговори с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските реформи.

Компромис за РСМ щял да е катастрофа за авторитета ни в ЕС

Компромис за РСМ щял да е катастрофа за авторитета ни в ЕС

Христо Матанов е удивен от постюгославското самочувствие на Скопие