Ако направим компромиса, за който някои настояват, това би било катастрофа за авторитета на България в Европейския съюз. За това предупреди пред БНР историкът проф. Христо Матанов.

Думите му са по повод днешното посещение на премиера на Северна Македония Зоран Заев у нас в опит да убеди българското правителство да даде зелена светлина за еврочленството на страната.

Според проф. Матанов би било хубаво, ако двете страни направят някакъв компромис, но той самият не виждал какъв може да бъде компромисът от българска страна. Не било реално и РСМ да направи компромис.

Това е една брънка от дипломатическата офанзива, която Заев предприе, обясни историкът.

По негови думи Скопие има някакво лоби в Европа и са успели да убедят някои от европейските лидери, че българската позиция е лоша.

Борисов подготвя Зоран Заев, че ще го излъжат: Нищо няма да стане

Борисов подготвя Зоран Заев, че ще го излъжат: Нищо няма да стане

Борисов знае какво ще му кажат

Матанов изтъкна, че преговорите не мърдат и Историческата комисия не е направила никаква крачка.

Той поясни, че България не възразява срещу идентичността, която македонците са си избрали, а срещу езика на омразата.

"Аз се удивлявам на това постюгославско самочувствие, което те имат. Те си мислят, че България приема всичко, всичко е възможно. Пък и някои от нашите им пригласят - че от нас нищо не зависело. Те си мислят, че българите приемат всичко - те ги пуснаха в НАТО, ще ги пуснат и в Европейския съюз, заедно с всичките глупости и манипулации, които правят. Но засега поне това не се вижда на хоризонта", коментира историкът.

Той обясни, че не сме единствената страна, която спира влизането в ЕС и поясни, че срещу кандидатурата на Албания пък има възражения от страна на Холандия и Франция.

В един македонски, постюгославски стил ние сме виновни за всичко, обобщи Матанов.

Визитата на Зоран Заев трасира пътя към намиране на компромис

Визитата на Зоран Заев трасира пътя към намиране на компромис

България трябва да има малко повече "стратегическо търпение", според Николай Кръстев