Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за зверствата, извършени по време на трансатлантическото робство и колониалната ера, противно на по-ранните коментари на президента на страната Марсело Ребело де Соуса. Това предаде агенция Ройтерс.

От 15-ти до 19-ти век 6 милиона африканци са били отвлечени и насилствено транспортирани през Атлантическия океан от португалски кораби и продадени в робство, предимно в Бразилия.

Колониалната ера на Португалия продължава повече от пет века, като Ангола, Мозамбик, Бразилия, Кабо Верде, Сао Томе и Принсипи, Източен Тимор и някои територии в Азия са подчинени на португалско управление.

Ребело де Соуса посочи, че Португалия може да използва няколко метода за изплащане на репарации, като отмяна на дълга на бивши колонии и осигуряване на финансиране.

Правителството отбеляза, че иска "задълбочаване на взаимните отношения, уважение към историческата истина и все по-интензивно и тясно сътрудничество, основано на помирението на братските народи". В същото време даде заявка, че няма намерение да изплаща репарации, отбелязвайки, че тази линия е следвана от предишните кабинети. Според правителството отношенията с бившите колонии са отлични.

По-рано тази седмица президентът предложи изплащането на репарации, навличайки си силни критики. Не можем да заметем всичко пот килима. Длъжни сме да водим този процес, подчерта той.

Португалският президент предлага репарации за колониалните престъпления

Португалският президент предлага репарации за колониалните престъпления

Но изявленията му бяха критикувани от десните партии като предателство към страната