Няма възможност за промяна на преговорната рамка на Македония с ЕС. Това каза европейският посланик в страната Дейвид Гиър на въпрос дали има шанс да се промени документът, с който Северна Македония да води преговорите за членство в Съюза. Европейският посланик заяви, че позицията му по този въпрос е много ясна.

"Винаги съм бил много ясен по този въпрос. Това споразумение, което беше постигнато през юли 2022 г. доведе до започване на преговори и процеса на скрининг, за които току-що споменах. Не виждам никаква възможност за промяна на преговорната рамка и тази позиция остава непроменена дори след изборите" каза Гиър.

Премиерът Мицкоски заяви, че не вижда причина да не добави още едно предложение към договора за добросъседство с България, което ще бъде прието по въпроса за македонците в България.

Пред журналистите Мицкоски каза, че т.нар френското предложение (преговорната рамка), от което произлязоха конституционните поправки, всъщност е предоговаряне на договора за добросъседство.

"Ние не водим преговори на диктат и ултиматуми. Ако Договорът за добросъседство можеше да бъде предоговорен и т.нар Френско предложение, не виждам причина защо да не добавим френско предложение плюс" заяви Мицкоски.

Новият министър по европейските въпроси Муртезани ще вземе решение - конституционни промени с широк консенсус, но първо ще се обсъди темата.

Разбира се, конституционните промени ще се случат, но стана очевидно в миналото, че трябва да има приобщаващ, по-широк процес, за да има национален консенсус, каз Орхан Муртезани, министър по европейските въпроси.

На въпрос дали ще разговаря с правителството на България, министърът обеща да води задълбочени и съществени дискусии относно как ситуацията може да бъде разрешена.

"Разбира се. Изминахме само една седмица от съставянето на новото правителство. Разбира се, ще има задълбочени, съществени, но и внимателни разговори за начините, по които смятаме, че трябва да се реши този въпрос" каза той.

Мицкоски приема Преспанското споразумение, но иска да предоговори това с България

Мицкоски приема Преспанското споразумение, но иска да предоговори това с България

Той отново повтори: Диктати и ултиматуми не приемаме!