Посланикът на ЕС в Судан, ирландският дипломат Ейдън О'Хара, е бил нападнат в дома си в столицата на Судан, Хартум. За инцидента съобщи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел. Не се разкриват подробности за нападението. Посланък Ейдън О'Хара вече е на безопасно място и не е пострадал.

"Отговорност за сигурността на дипломатическите помещения и персонала носят суданските власти", написа г-н Борел в Туитър.

Делегацията на ЕС не е била евакуирана от Хартум след нападението. На този етап не се планира и евакуация на американските служители.

В понеделник бе отбелязан третият ден на сражения между армията и паравоенна група, наречена Сили за бърза подкрепа (СБП) вследствие на конфликта между двамата най-важни генерали - генерал Мохамед Хамдан Дагало и генерал Абдел Фатах ал-Бурхан. И двете страни претендират за контрол над ключови обекти в Хартум.

Според представителството на ООН в Судан повече от 1800 цивилни и бойци са били ранени в конфликта. Към понеделник смъртните случаи се оценяват на около 185 души.

Конфликтът е съпроводен от множество въздушни удари, артилерийски обстрел и ожесточена престрелка, включително над жилищни квартали.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е обсъдил по телефона "неотложни въпроси" с Хамеди.

Блинкън подчертал отговорността на двамата генерали, Абдел Фатах ал-Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало, да осигурят безопасността на невоенни лица, включително дипломатически лица и хуманитарни работници, каза служителят.

Световната продоволствена програма на ООН спира операциите в Судан

Световната продоволствена програма на ООН спира операциите в Судан

Трима нейни служители са убити