На официална церемония в Белия дом новият извънреден и пълномощен посланик на Република България в САЩ Елена Поптодорова връчи акредитивните си писма на президента Барак Обама.

По време на срещата Поптодорова подчерта близките съюзнически отношения между двете страни и посочи приоритетните области в двустранните отношения - безвизово пътуване за българските граждани в САЩ, нарастване на американските инвестиции у нас, включително в областта на енергетиката, и сътрудничеството в областта на регионалната и международната сигурност.

От своя страна президентът Обама даде висока оценка на двустранните отношения, надхвърлили 100-годишна дипломатическа история.

Той отбеляза ценния принос на България към международните операции за повишаване на сигурността и стабилността в защита на общите ни ценности.

По повод официалното встъпване в длъжност на българския посланик заместник-помощник държавният секретар за Европа и Евразия Памела Куанруд заяви, че САЩ и България имат близки и продуктивни отношения, а българското правителството предприема решителни стъпки в области като международната сигурност, върховенството на закона, регионалното сътрудничество, особено в Югоизточна Европа.

По думите на Куанруд САЩ високо цени усилията на България за по-голяма енергийна диверсификация и прозрачност.

На церемонията своите акредитивни писма връчи и новият представител на ЕС в САЩ Жоау Вале де Алмейда.