Руско посолство във Вашингтон отреагира на последните действия на правителството на САЩ, заявявайки, че те оправдават стремежа на Русия към укрепване на отбраната, финансовия и технологичния суверенитет, предава ТАСС. В изявление в канала си в Telegram, посолството коментира решението на САЩ да наложи нов кръг от санкции, насочени към ограничаване на руската отбранителна промишленост, енергиен сектор и международната финансова система.

"Симптоматично е, че нов кръг от санкции е насочен към ограничаване на потенциала на нашата отбранителна промишленост и енергиен сектор, както и към усложняване на достъпа до международната финансова система", каза посолството в канала си в Telegram, коментирайки решението на САЩ да вкара в черния списък повече лица и компании от Русия.

"Разрушителните действия на Белия дом само потвърждават правилността на стремежа на Руската федерация към финансов и технологичен суверенитет и стремежа към укрепване на нашите отбранителни способности", продължават от руската дипломатическа мисия. "Това още веднъж подчертава, че няма алтернатива на ускоряващия се процес на дедоларизация на международните икономически отношения.

Посолството също отбелязва, че новата вълна от американски санкции съвпада със срещата на диалога за стратегически санкции между САЩ и Обединеното кралство. Руските дипломати обясняват, че съчетаването на хибридната война, провеждана от Запада срещу тях, и непрекъснатите атаки от администрацията на САЩ не е изненадващо.

Според изявлението на Министерството на финансите на САЩ, новите санкции са насочени срещу руската отбранителна промишленост, наука, банкиране и минен сектор. Сред добавените в черния списък са около 120 лица и организации, включително руски банки и държавни служители.

Великобритания санкционира 13 лица и фирми, свързани с „Вагнер“ в Африка

Великобритания санкционира 13 лица и фирми, свързани с „Вагнер“ в Африка

Сред обектите на санкциите са три висши служители на наемническата група в Мали и ЦАР