Всички нови жилища в Токио, построени след април 2025 г., трябва да инсталират слънчеви енергийни панели, за да намалят въглеродните емисии в домакинствата. Това гласи нов регламент, приет от местното събрание на японската столица, информира Ройтерс.

Мандатът, първият по рода си за японска община, изисква около 50 големи строители да оборудват домове с площ до 2000 квадратни метра с възобновяеми енергийни източници, главно слънчеви панели.

Губернаторът на Токио Юрико Коике отбеляза миналата седмица, че само 4% от сградите, в които могат да бъдат инсталирани слънчеви панели в града, имат такива сега. Столичното правителство има за цел да намали наполовина емисиите на парникови газове до 2030 г. в сравнение с нивата от 2000 г.

Япония е петият най-голям източник на въглеродни емисии в света. Страната се е ангажирала да постигне въглероден неутралитет до 2050 г., но е изправена пред трудности, тъй като разчита в голяма степен на топлинна енергия, изгаряща въглища, след като повечето от нейните ядрени реактори бяха в резултат на катастрофата във Фукушима през 2011 г.