Потенциалната ваксина за COVID-19, разработена от китайски изследователи е с обещаващи тестове върху маймуни, задействащи антитела и не въздаващи проблеми с безопасността, казват изследователите, подготвяйки изпитания с над 1000 човека, съобщава "Ройтерс".

Кандидатът за ваксина, наречен BBIBP-CorV, предизвиква неутрализиращи антитела на високо ниво, които могат да блокират вируса да не инфектира клетки при маймуни, плъхове, морски свинчета и зайци, твърдят изследователи в проучване, публикувано в медицинското списание Cell.

"Тези резултати подкрепят по-нататъшната оценка на BBIBP-CorV в клинично изпитване", обясняват изследователите. BBIBP-CorV, разработен от Пекинския институт за биологични продукти, свързан с държавната китайска фармацевтична група (Sinopharm), е сред петте кандидата за ваксина, които Китай тества върху хора.

Повече от 100 потенциални ваксини срещу COVID-19 са в различни етапи на развитие по целия свят. AstraZeneca, Pfizer, BioNtech, Johnson&Johnson, Merck, Moderna, Sanofi и китайската CanSino Biologics са сред първите в списъка, които в момента изпитват и върху хора.

Освен че изглежда безопасна и способна да генерира имунен отговор при животни, BBIBP-CorV не изглежда да задейства антитела, които могат да засилят инфекцията - явление, известно като засилване на антителата (ADE), коментират изследователите, въпреки че това не гарантира непременно, че ADE няма да се появи при тестове върху хора.

Освен BBIBP-CorV, Sinopharm, които са инвестирали $141,40 милиона в проекти за ваксини, тества при хора още един кандидат за ваксина, разработен от базиран в Ухан отдел.

Двете са предоставени на повече от 2000 души в клинични проучвания.

Китай би направил ваксината срещу коронавирус "глобално обществено благо"

Китай би направил ваксината срещу коронавирус "глобално обществено благо"

Това заяви китайският министър на науката и технологиите