Потокът от сирийски бежанци към Европа отслабва терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), тъй като по този начин намалява броят на възможните нови бойци, които могат да се присъединят към терористите. Това се посочва в анализ на НАТО, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

В ДАЕШ има три типа джихадисти - привлечени от идея или насърчени от собственото си недоволство; търсещи финансова изгода; принудени насила да се присъединят към терористите.

Мотивираните от гняв и от възгледите си терористи излизат най-евтино на ДАЕШ, най-верни са и за тях няма нужда да се полагат особени мерки за контрол. Тези джихадисти обаче могат да се опитат да напуснат групировката, ако идейните им стремежи не бъдат задоволени или когато ДАЕШ промени целите си.

Точно промяната на целите на ДАЕШ - от отстраняването на сирийския президент Башар Асад към обявяването на световен халифат, се е оказала повратната точка за много терористи, присъединили се по убеждение в периода 2013-2014 година.

За финансово мотивираните, които са водени по-скоро от алчност, се отчита, че те са по-малко склонни към участие в тежки битки, особено към саможертва. Те излизат скъпо на ДАЕШ, особено с прищевките си за луксозни коли, скъпа храна и осигуряване на жени на фронта. Тази група терористи, на които ДАЕШ разчита в периода 2014-2015 г., е много по-склонна да напусне групировката.

От миналата година, откакто миграционните потоци към Европа се увеличават, а същевременно започват и бомбардировките на международната коалиция по цели на ДАЕШ, на терористичната групировка ѝ се налага да пристъпи и към насилствено привличане на бойци с обща мобилизация в превзетите територии. Пояснява се, че тази група бойци са най-трудни, тъй като трябва да бъдат постоянно контролирани, мислят само как да избягат и съвсем не са готови да участват в боеве. Затова ДАЕШ се опитва да привлече безработни сирийци и да намали възможностите им да напуснат страната или да си намерят друга работа.