Френската прокуратура потвърди, че 28-годишният Абделхамид Абауд, организаторът на терористичните атаки в Париж в петък, е убит при антитерористичната операция в "Сен Дени" в столицата.

Припомняме, вчера вестник "Вашингтон пост" съобщи, позовавайки се на източници от европейското разузнаване, че Абауд е загинал.

Заподозряният организатор на атаките, при които бяха убити 129 души в Париж, е сред убитите при полицейската акция в квартал в Париж, отбелязва френската прокуратура в съобщение, цитирана от „Франс 24".

От прокуратурата разкриват, че са установили самоличността на Абауд след проверка на пръстовите отпечатъци. Тялото му, открито в сградата, където се проведе акцията, е надупчено с куршуми и шрапнели, допълват от държавното обвинение.

Главният прокурор на Париж Франсоа Молен изтъкна, че са установили самоличността на белгиеца от марокански произход също от проверените проби от кожа.

Не знаем на този етап дали Абауд се е самовзривил, добави Молен.

Показаха "шахидката", взривила се в Сен Дени
Още...

Полицията смяташе първоначално, че 28-годишният е в Сирия, но впоследствие разследването се е сдобило с информация, че се крие в „Сен Дени".

Специалната полицейска операция, проведена вчера сутринта, целеше задържането именно на Абделхамид Абауд, белгийски джихадист и предполагаем поръчител на атентатите в Париж от 13 ноември.

Абауд е познат на властите екстремист. През последните дни той беше свързван с Ибрахим Абдеслам, който извърши самоубийствена атака до кафенето Comptoir Voltaire в петък.

Абделхамид Абауд е известен също като Абу Омар. Той е свързван с няколко въоръжени обира, извършени заедно с 26-годишния Салах Абдеслам, брат на Ибрахим.

Абауд е напуснал Белгия през 2014 година, за да се бие за „Ислямска държава" в Сирия. Знае се, че поне веднъж се е връщал в Европа за последната година.

При антитерористичната операция, продължила около 7 часа, загинаха най-малко двама души, а 8 бяха задържани. Двама терористи бяха убити, включително жена, която се самовзриви, детонирайки жилетка с експлозиви още в началото на щурма.

Според източници, близки до разследването, цитирани от телевизия BFM, самовзривилата се жена е била братовчедка на Абауд.

Полицейски източници потвърждават, че Хасна Аитбулехен, братовчедка на Абауд, се е самовзривила.

Представители на полицията заявиха пред АП, че части от нейното тяло са били напълно обезобразени, а гръбнакът й изхвръкнал и е паднал върху полицейска кола, което е затруднило идентифицирането й.

В петък седем терористи нападнаха шест места във френската столица Париж. За около 30 минути те избиха 129 души. Повече от 350 пострадаха. Това е най-смъртоносният терористичен удар във Франция от Втората световна война. Отговорност за атаките пое „Ислямска държава".