Източници на Би Би Си във Въоръжените сили на Украйна потвърдиха, че украинските военни извършват "определено движение през Днепър в района на Херсон".

През уикенда руски военни блогъри съобщиха за десанта на въоръжените сили на Украйна на левия бряг на Днепър. Окупационната администрация на Херсонска област отрече това.

Американският институт за изследване на войната (ISW) успя да установи откъде точно са взети кадрите, публикувани от блогъри, и потвърди, че украинските военни наистина са успели да заемат позиции северно от Олешки и да се придвижат към северните покрайнини на този град по протежение на магистрала Е97, както и западно от село Дачи.

Британското разузнаване: Русия реорганизира войските си заради големи загуби

Британското разузнаване: Русия реорганизира войските си заради големи загуби

Сформирана е Днепърска група войски

В навечерието на началото на офанзивата в Киев не потвърдиха официално и призоваха за "информационно мълчание".

"Наистина искам всички да разберат, че много трудната работа продължава, когато е необходимо да се преодолее такова препятствие като Днепър", каза предния ден Наталия Гуменюк, ръководител на пресцентъра на Силите за отбрана на Южна Украйна. "Когато фронтовата линия минава по такава широка, мощна река".

"Условията на военната операция изискват информационна тишина, докато стане достатъчно безопасно за нашите военни - обясни Гуменюк. - Ето защо тук трябва да бъдем търпеливи. И дори най-добрите изследователи от Института за изследване на войната също."

Шефът на украинската разведка очаква най-голямата битка в историята на страната си

Шефът на украинската разведка очаква най-голямата битка в историята на страната си

Той не разкрива много подробности