В ход, който драстично разтърсва политиката в Израел по-малко от шест седмици преди парламентарните избори, главният прокурор на еврейската държава Авихай Манделблит реши да повдигне обвинения за корупционни престъпления срещу премиера Бенямин Нетаняху в три отделни дела срещу него, включително за подкуп в мащабното корупционно разследване "Безек", в очакване на започване на съдебните процеси, съобщават израелските медии.

Решението бележи първият път в историята на Израел, в който действащ министър-председател е с повдигнати обвинения за престъпления, и хвърля тежка сянка върху предизборната кампания за преизбирането на Нетаняху.

Опозиционни лидери в Израел се обединиха срещу Нетаняху

Опозиционни лидери в Израел се обединиха срещу Нетаняху

Лидерът на "Устойчивост за Израел" Бени Ганц и председателят на "Йеш атид" Яир Лапид са постигнали споразумението след дълги преговори

"Това е изключително важно - за премиера и за всички нас", коментира Сузи Навот, която е професор по конституционно и парламентарно право, допълвайки: "Това беше разследване, проведено с повишено внимание, със сдържаност - някои биха казали твърде много сдържаност, твърде дълго време. Доказателствата бяха проверявани неколкократно. Главният прокурор много добре знаеше колко драматичен ще бъде политическият удар. И въпреки това беше взето решение да се повдигне обвинение, във всичките три казуса."

Въпреки препоръките на полицията и наблюдаващия прокурор Нетаняху да бъде изправен пред подсъдимата скамейка за подкуп във всички три случая, главният прокурор е избрал по-малкото обвинение за нарушаване на доверието в две от делата.

Делото срещу съпругата на израелския премиер Сара в аферата "Безек" беше прекратено.

Нетаняху сключи предизборна сделка с крайнодесни партии

Нетаняху сключи предизборна сделка с крайнодесни партии

"Ликуд" ще спечели около 30 места в 120-членния парламент

Нетаняху понастоящем се стреми към преизбиране на изборите на 9 април срещу опозиция, вдъхновена от влизането в политиката на бившия началник на израелските въоръжени сили Бени Ганц.

Съобщението за намерението да се повдигне обвинение срещу премиера, който отдавна твърди, че решението трябва да бъде отложено след провеждането на изборите, за да не повлияе на общественото мнение, поставя проблемите с правосъдието на Нетаняху в центъра на предизборната кампания.

Решението да се пристъпи към повдигане на обвинения, в очакване на започване на съдебен процес, в наказателното разследване срещу Нетаняху би могло да повлияе сериозно на резултатите от изборите. Управляващата партия "Ликуд", която Нетаняху оглавява, може да загуби както значителна част от подкрепата на избирателите, така и способността си да сформира коалиция след изборите.

Върховният съд на Израел отхвърли жалба на "Ликуд" за блокиране на съобщението за повдигането на обвиненията. Юрисконсултът на партията Ави Хеливи нарече публичното разкриване на обвиненията "безпрецедентна намеса" в предстоящите избори.

Нетаняху ще трябва да отговоря пред съда на обвиненията, че е взел подкупи от мажоритарния акционер на Bezeq, най-голямата телекомуникационна компания в страната. Той също така е обвинен във вземане на подаръци от множество бизнесмени в замяна на политически услуги и заговор да отслаби вестник, свързан с опозицията, в замяна на по-позитивно отразяване от друга конкурентна медия.

Нетаняху за единадесети път разпитван от полицията за корупция

Нетаняху за единадесети път разпитван от полицията за корупция

Той е разследван по случая Bezeq, известен като 4000