За единадесети път израелската полиция разпитва премиера на страната Бенямин Нетаняху във връзка със случая Bezeq, известен като 4000. Очаква се това да бъде последният разпит по корупционния случай, пише "Таймс оф Израел".

Тази сутрин следователи влязоха в резиденцията на министър-председателя, за да го разпитат за единадесети път във връзка със серия от корупционни разследвания на фона на информация, че полицията е склонна да препоръча да се повдигнат обвинения срещу Нетаняху в корупция.

Съпругата на Нетаняху обвинена в измама

Съпругата на Нетаняху обвинена в измама

Тя е обвинена в системна измама в размер на стотици хиляди шекела

Корупционният случай, наречен 4000, е свързан регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.

Лидерът на Израел категорично отхвърля обвиненията.

По време на разпита около 20 протестиращи пред резиденцията призоваха за оставката на министър-председателя и провеждане на разследване.

Във вторник източник, запознат със случая, заяви пред медия Hadashot, че се очаква полицията да приеме доказателствата като достатъчни за повдигане на обвинения в корупция срещу премиера.

Източници, приближени на премиера, гневно коментираха информацията. "Защо ви е полицейско разследване, ако те вече имат препоръка? Първо те вземат решението, а след това разследват? Това е скандално", каза приближен на Нетаняху.

Министър-председателят е заподозрян и по други два корупционни случая, известни като 1000 и 2000, по които полицията вече препоръча да се повдигнат обвинения в корупция.

Първият случай, наречен 1000, е свързан с получаване на подаръци от милиардери в замяна на услуги, а вторият - 2000, се отнася до преговори между Нетаняху и издател на вестник за оказване на влияние на медийния пазар.

Главният прокурор Авишай Манделблит, който ще вземе крайното решение дали да бъдат повдигнати обвинения срещу премиера, възнамерява да разгледа и трите случая едновременно, което ще стане възможно, след като получи препоръките на базата на окончателните доклади на полицията.