"Предстои да намалим митническите тарифи и такси и очакваме по-голям внос от български фирми", заяви премиерът на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, който е домакин на българска делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов.

Израелският премиер обясни, че заплахите, свързани с тероризъм към двете страни, които са от едно и също естество. "Сътрудничихме си тясно след атаките в Бургас. Това е единичен пример за много по-всеобхватен процес, който застрашава вашата държава, Близкия Изток и целия свят. В битката срещу екстремизма и тероризма стоим от една страна. Това е битка за общите ни ценности и ценностите на цивилизацията, към която принадлежим", каза Нетаняху.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че често се консултира по телефона с израелския си колега в сферата на сигурността. "Господин Нетаняху е изключително голям учебник и изключително компетентен за това, което става в този регион. Винаги споделя с мен това, което знае и прогнозите си", каза Борисов.

По време на срещата си двамата премиери обсъдиха потенциалните възможности за експлоатацията и преноса на газ, съвместно с други страни – партньори. "Виждам големия потенциал на газовите находища в Израел. Има огромно бъдеще в тази сфера", заяви Борисов по време на съвместния брифинг.

Отдаваме голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика, приоритетно във високотехнологичните сектори, изтъкна още той и специално акцентира върху предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и на благоприятните условия за правене на бизнес.

От друга страна България има интерес да ползва ценния опит на Израел по отношение на възможностите за съвместни проекти в областта на земеделието, стана ясно от брифинга на двамата.

Израелският премиер акцентира върху приноса на България за спасяване на българските евреи. "Имаме дълбоки спомени и за това, което направиха българите по време на най-тъмните години на Холокоста - да спасят евреите. Това близко приятелство, бих го нарекъл - братство, дава своето отражение и в съвсем практично измерение", каза израелският премиер.

"Благодаря на България за това, че се застъпва за позицията на Израел в редица международни форуми", каза Нетаняху.

Той отчете приноса на двата народа за развитието на България и на Израел. "Този мост, който е между двете държави, е основата за развитие и просперитет на нашите две страни", заяви той.

По време на срещата беше обсъдена организацията и подготовката на третото междуправителствено заседание между двете държави, което се планира да се проведе през втората половина на 2016 година.

Българският министър-председател изрази увереност, че заседанието ще допринесе за по-нататъшното разширяване и укрепване на партньорството между България и Израел във всички области от взаимен интерес. Ще могат да се очертаят и главните насоки на по-нататъшното сътрудничество в конкретни сфери, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Премиерът потвърди българската позиция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.