Повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от подкрепяната от държавата допинг програма, която е действала в продължение на 4 години, стартирайки през 2011 г.

Това се твърди във втората заключителна част на доклада на комисията към Световната антидопингова агенция (WADA), която се ръководи от проф. Ричард Макларън. 

Твърди се също, че руски спортисти от 30 вида спорт са уличени в манипулирането и подмяната на допинг проби

Сред руските спортисти, приемали допинг, са четирима медалисти от Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. и петима медалисти от Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г.

Добавяйки повече подробности за руската допинг програма към разкритите още през юли, докладът описва "международна конспирация", включваща руските тайни служби.

Допълва се, че руските спортисти не са действали на своя глава, а са били част от подкрепяната от руската държава програма за използването на забранен допинг.

По думите на проф. Макларън, "имало е прикриване, развило се в институционална и дисциплинирана стратегия за печелене на медали".

Според доклада системата за допингиране се е усъвършенствала в течение на Олимпийските игри в Лондон, Световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 г. и Олимпийските игри в Сочи, където системата е действала, за да подсигури спечелването на медали от руските спортисти.

Русия спечели 72 медала в Лондон, 21 от които златни, и 33 медала в Сочи, 13 от които златни.

"Руският олимпийски отбор опорочи игрите в Лондон в безпрецедентен мащаб, степента на който вероятно никога няма да бъде напълно установена", се изтъква в доклада.

"Желанието да се печелят медали измести техния колективен морал, етичен компас и олимпийските ценности на феърплея", пише Макларън.

Първият доклад през юли беше посрещнат с отричане от страна на Русия, която призова за повече доказателства от Международния олимпийски комитет.