Бразилските сили за сигурност арестуваха хиляди поддръжници на бившия президент Жаир Болсонару, които щурмуваха в неделя столицата на страната, съобщи "Блумбърг".

Повече от 1500 души, които лагеруваха пред военния щаб в Бразилия и настояваха за преврат, бяха задържани в понеделник, след като съдията от върховния съд Александър де Мораеш даде на полицията 24 часа да разпръсне подобни групи из цялата страна. Въздушни телевизионни кадри показаха десетки автобуси, използвани за транспортиране на бунтовници в Бразилия, които сега ги отвеждат до полицейски участъци за резервиране.

Междувременно президентът Лула да Силва проведе среща с ръководителите на Върховния съд, Конгреса и няколко от членовете на своя кабинет в президентския дворец.

"Обединени сме, за да гарантираме, че институционалните мерки се предприемат в съответствие със закона, написаха те в съвместно изявление след срещата. Призоваваме обществото да запази спокойствие, защитавайки мира и демокрацията в страната ни.

В допълнителна демонстрация на сила левият президент се среща с висшето командване на въоръжените сили и е планирано да приеме губернатори на щати.

По-рано в понеделник Мораеш разкритикува "отвратителните терористични атаки срещу демокрацията" и нареди губернаторът на федералния окръг Ибанейс Роша да бъде отстранен от длъжност за 90 дни, докато се изследва отговорността му за нарушението на сигурността. Той също така нареди допълнително разследване и евентуални арести на онези, които са финансирали деянията.

400 арестувани за бунта в Бразилия

400 арестувани за бунта в Бразилия

Болсонару отрече да има нещо общо със сблъсъците

Хиляди поддръжници на Болсонару срещнаха твърде слаб отпор от силите за сигурност в неделя, когато нахлуха в конгреса, президентския дворец и висшия съд на Бразилия в бунт, подобен на инвазията на 6 януари в Капитолия на САЩ преди две години. На полицията отне часове, за да възвърне контрола над модернистичните сгради, които бяха претърсени, и то едва след като Лула разпореди намеса в сигурността на Федералния окръг, който обхваща Бразилия.

Размирници, покрити с бразилски знамена и скандиращи националистически химни, счупиха прозорци и мебели и извършиха други актове на вандализъм в правителствения щаб, докато други правеха видеоклипове и селфита. Пострадали са няколко произведения на изкуството.

Припомняме, че нападението над столицата на нацията се подготвяше дълго. Поддръжниците на Болсонару протестираха срещу резултата от изборите през октомври, които донесоха оспорваната победа на левия лидер. Те бяха предимно на лагер пред военния щаб, до който полицейските сили нямаха достъп.

Военните избягваха да предприемат действия срещу протестиращите дори след като Лула встъпи в длъжност и назначи началник на цивилната отбрана да ги оглави. Министърът на отбраната Хосе Мусио Монтейро избра мек подход, като каза, че дори има "семейство и приятели" сред демонстрантите и че подобни лагери ще умрат с времето.

Вместо това най-радикалните поддръжници на Болсонару използваха лагерите като база, за да планират действия срещу новото правителство, надявайки се, че ако те отприщят хаос, военните ще се намесят и ще вземат властта. В края на декември имаше опасение за бомба близо до летището в Бразилия. Повече от сто автобуса с привърженици на Болсонару пристигнаха в столицата преди неделните протести.

Досега Болсонару само половинчато осъди събитията, часове след като се случиха в неделя.

Сблъсъци пред Конгреса и президентския дворец в Бразилия

Сблъсъци пред Конгреса и президентския дворец в Бразилия

Поддръжници на Болсонару са успели да нахлуят

"Мирните демонстрации, в рамките на закона, са част от демокрацията", написа той в Twitter. Но грабежите и нашествията на обществени сгради, каквито видяхме днес, подобни на действията, извършени от левицата през 2013 и 2017 г., не са в рамките на правилата."

Междувременно беше съобщено, че той е бил хоспитализиран в САЩ, където пристигна още преди Нова година. Причината е силна коремна болка. 

Чуха се и призиви да бъде екстрадиран в Бразилия, но официално искане все още не е отправено.