Напускащият поста си бразилски президент Жаир Болсонару пристигна в американския щат Флорида вчера, като по този начин пропуска утрешното встъпване в длъжност на наследника си Лула да Силва, съобщи "Ройтерс".

Той замина, след като отправи сълзливо послание към поддръжниците си, които не признаха победата на да Силва.

Официален бразилски самолет кацна в Орландо, Флорида късно вчера, показа уебсайтът за проследяване на полети FlightAware. Въпреки че дестинацията на Болсонару не бе официално потвърдена, екипът му по сигурността вече е на място във Флорида.

Продължават протестите срещу загубата на Болсонару в Бразилия

Продължават протестите срещу загубата на Болсонару в Бразилия

По-рано в понеделник изборната победа на Лула беше удостоверена от избирателния съд

Припомняме, че по-рано той вече оспори вота и обяви, че няма да предаде президентския пост на Лула на встъпването в длъжност в неделя, с което наруши и демократичната традиция на Бразилия. Той също така може да се изправи пред правни рискове от оставането си в Бразилия, тъй като неговият президентски имунитет изтича, когато Лула встъпи в длъжност.

Неговото напускане последва емоционално последно обръщение в социалните медии по-рано вчера, в което той описа най-важните моменти от времето си на поста, опита се да защити наследството си и се опита да вдъхнови последователите си да продължат борбата срещу Лула.

"Летя, скоро се връщам", каза Болсонаро, цитиран от CNN Brasil по-рано през деня. Пресцентърът му не отговори на запитване за коментар.

Държавният департамент на САЩ също не коментира. 

Вицепрезидентът Хамилтън Мурао е временно изпълняващ длъжността президент. Но Мурао също няма да предаде президентския пост на Лула, отбеляза говорител, което поражда съмнения кой ще извърши церемониалното предаване.

Арестуваха мъж, опитал да взриви бомба в столицата на Бразилия

Арестуваха мъж, опитал да взриви бомба в столицата на Бразилия

Извършителя се опитал да посее хаос преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Лула да Силва

В края на декември арестуваха мъж, опитал да взриви бомба в столицата на Бразилия. Целта му била да посее хаос преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент.

От полицията заявиха, че мъжа е поставил бомбата в камион с гориво близо до летището в Бразилия, но тя не е избухнала. Заподозреният е замислил плана с други поддръжници на отиващия си президент.

Полицията обяви, че издирва неговите съучастници.

Съдът глоби Болсонару за жалбата му срещу президентските избори в Бразилия

Съдът глоби Болсонару за жалбата му срещу президентските избори в Бразилия

Според магистратите обжалването е "недобросъвестно"